Aile Bakanlığı Bakanlık Onaylı (Ek Ders Karşılığı) Personellerin Sorunları ve Talepleri
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Onaylı (Ek Ders Karşılığı) Personellerin Sorunları ve Talepleri
1) Bahsi geçen Bakanlık Onaylı Personellerin tam zamanlı olarak tüm yıl boyunca kesintisiz çalıştığı ve anayasal bir hak olan “yıllık izin” haklarının olmadığı;
2) Bahsi geçen Bakanlık Onaylı9 Personellerin “doğum izni” bulunmamakta ve çoğu personel doğum yaptığı için istifa etmeye zorlanarak istifa dilekçeleri yazdırılarak işten çıkarılmış yerlerine idarecilerin yakınları onay alınarak yerleştirilmiştir. Örneğini verebileceğimiz iller ve şu an doğum yaptığı için işsiz kalan birçok arkadaşımız mevcuttur ayrıca her geçen gün de sayıları artmaktadır. Maalesef Bakanlıktan istenen görüş te müdürleri doğrular nitelikte olup mevcut personellerin doğum izni vb izin haklarının olmadığı fiili olarak ders anlatmaları gerektiği yoksa ödeme alamayacakları belirtilmektedir. Ancak Bahsi geçen personeller asla ders anlatmamakta olup; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının asıl işleri olan sosyal inceleme görevlerini yerine getirmektedirler.
3) Bahsi geçen Bakanlık Onaylı Personellerin diğer izinler süt izni, mazeret izni vb izin hakları bulunmamaktadır.
4) Bahsi geçen Personeller Bakan Onayı ile bir yıllık onay alınarak asıl işleri yaptırılmak üzere işe alınıp; sadece maaş ödemeleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 16/03/2015 tarihli ve 2015/7446 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar” 24.04.2015 tarihli 29336 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren genelgeye dayalı olarak ödenmektedir. Oysa mevcut personellerin Bakan Onayı ile çalışmalarından ötürü imza yetkileri bulunmakta bu nedenle Sosyal İnceleme Raporlarına İmza atabilmekte ders anlatmaktan uzak bir görevi yerine getirmektedirler.
5) Bu personellerin hizmet içi eğitim, seminer, kurs, eğitime gidebilme imkanları müdürlerin insiyatifine bırakılmış olup; yolluk vs ödemeleri ilden ile farklılık göstermekte ve genel olarak eğitimlere gönderilmemekte ve mesleki açıdan doyum yaşayamamaktadırlar. Çoğu uygulama ilden ile farklılık göstermekte olup; bu personeller 4 Aralık sonrası kurumlarda hatta kamuda güvencesiz çalışan tek grup olarak maalesef karşımıza çıkmaktadır.
6) Mevcut personellerin imza yetkileri bazı idareciler tarafından maalesef kötüye kullanılmaktadır.
7) Kurumlarda en düşük maaş alıp (yaklaşık 1.600 TL) iş yükü en çok olan bu personeller bazı yerlerde mobinge uğramaktadırlar.
8) Bakanlık onayı ile çalışan bu personellerin MEB’da çalışan ücretli öğretmenlerden farklı olarak; tam zamanlı çalışmakta ve kesinlikle ders anlatmayıp asıl işleri yapmakta ve sadece maaş ödemeleri ilgili genelgeye göre yapılmaktadır.
9) Ayrıca bu personelin iş güvencesi de müdürlerin insiyatifine bırakılmıştır.
10) Nöbete kalan personeller nöbet görevi ücretini alamamaktadırlar.
11) Sahada çalışan bu personeller dezavantajlı gruplarla çalışmakta olup; çeşitli saldırılara maruz kalabilmektedirler. Ancak istenmeyen bir olayın yaşanması halinde görev sırasında şehit sayılmamaktadırlar.
12) Sayıları 2500-3000 aralığında olan mevcut personeller arasında Sosyolog, Öğretmen, Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikolog, Hemşire, Fzyoterapist, Usta Öğretici gibi çeşitli ünvanlara sahip ihtisas sahibi personeller bulunmaktadır. Bu personeller Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından; yıllardır kanayan bu yarayı bakanlığın artık dindirmesini, acil bir çözüm bulunmasını ve güvenceli şekilde istihdam edilmeyi talep etmektedirler.
13) 2011 yılında ek ders karşılığı çalışan fahri imamlara 4/B kadrosu verilmiştir. Bakanlıkta çalışan Bakanlık Onaylı bu personeller için en kapsamlı çözümün 4/b olacağı ASDEP ya da farklı bir çözümün kapsayıcı olmayacağını düşünmekteyiz. Örneğin Öğretmen Fizyoterapist, Hemşire ASDEP alım koşullarına uymamaktadırlar. 2011 yılında Diyanette çalışan fahri imamlara 2011/1782 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’nin 27 Mayıs 2011 tarih ve 27946 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla 4/B’li personel statüsüne geçirilmesi bizler için de en kapsayıcı çözüm olarak gözükmektedir. Ayrıca Doğum yaptığı için işten çıkarılan arkadaşlarımızın da mevcut bir düzenlemeden faydalanmaları hakkaniyetli olacaktır.
14) Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Ek Ders Karşılığı çalışan Fahri ve Vekil İmamlar süreç içerisinde değil 2011 yılında yapılan düzenleme ile tek seferde direk kadroya geçmişlerdir.
15) Bugüne kadar bizimle ilgili düzenlemeler isim benzerliği öne sürülerek Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan Ücretli Öğretmenlerle karşılaştırılıyor ve size kadro verirsek sayıları çok olan bu çalışanlarda talep eder diye geri çevriliyordu. Torba Yasa’ya eklenen Meb’deki Ücretli Öğretmen düzenlemesiyle artık bu da geçerliğini yitirmiştir. Ayrıca şu an Diyanet’te çalışan Fahri İmamlar ile ilgili bir çalışmanın yürütüldüğü bizzat Cumhurbaşkanımız tarafında dile getirilmiştir. Bütün bu açıklamalardan sonra her yönden mağdur olduğu halde haklarında bir çalışma yapılmayan ve bu yönde açıklama yapılmayan tek kesim olarak Aile Bakanlığı’nda yıllık onayla tam zamanlı olarak kesintisiz tüm yıl çalışan ama hiçbir özlük hakkı olmayan Ek Ders Karşılığı çalışanlar kalmıştır.Bizler içinde en kısa zamanda kadroya yönelik bir çalışmanın başlamasını arz ve talep ediyoruz.
Kamubiz.com ÖZEL HABER
(Sitemizden Alıntılanan Haberlerde Kaynak Gösterilmeden Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)