Ceza infaz ve koruma memurları hakkında kanun teklifi
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur.
Gereğini saygılarımla arz ederim.
Atila Sertel İzmir Milletvekili
GENEL GEREKÇE
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabii olarak hizmet veren İnfaz Koruma Memurları, ülkemizdeki kolluk kuvvetlerine benzer bir görev üstlenmelerine rağmen emniyet ve güvenlik hizmetleri sinifinda değil, genel idari hizmetler sinifinda sayılmalarından dolayı özlük haklarında önemli eksiklik ve sorun yaşamaktadırlar.
Toplumun genelince mesleğin tehlikeleri ve zorlukları bilinmekte iken infaz koruma memurlarının, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. Maddesi içinde sayılan Genel İdari Hizmetler Sınıfı kapsamına sığmadığı ortadadır.
Ayrıca, infaz koruma memurlarının büro memurları gibi genel idari hizmetler sınıfında yer alması anayasamızın temel ilkelerinden olan “ölçülülük” ilkesine aykırı olduğu düşüncesindeyiz. Bu çerçevede 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. Maddesinde VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfı içerisinde infaz koruma memurları da yerini almalıdır.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Bu madde ile Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak hizmet veren ceza infaz ve koruma memurlarının emniyet hizmetleri sınıfına alınması, diğer emniyet görevlileri gibi risk taşıyan infaz ve koruma memurlarının bu sınıftan sayılmaması nedeniyle eşitler arasında oluşan ayrımcılığın giderilmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.
DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin “EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI" bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bu sinif, özel kanunlarına göre çarşı ve mahalle bekçisi, infaz koruma memuru, polis, komiser muavini, komiser, başkomiser emniyet müfettişi, polis müfettişi, emniyet amiri ve emniyet müdürü ve emniyet müdürü şifatını kazanmış emniyet mensubu memurları kapsar."
MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Kanun teklifi için TIKLAYINIZ
Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA