SİME-SEN Toplu Sözleşme Taleplerini Açıkladı
Bu bağlamda; Kamu görevlilerinin ve emeklilerinin 2020-2021 yıllarında alacakları maaş zamlarının, sosyal ve özlük haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri 1 Ağustos Perşembe günü başlayacaktır.
Öncelikle belirtmek isteriz ki; üyelerimiz/camiamız; barışta/savaşta ordumuzun icra ettiği operasyonel faaliyetlerde kullandığı savaş araç gereçlerinin imalatında/onarımında/ulaşımında ve lojistik desteğinde emeği geçen ve bugüne kadar; “Devletine” ve “Türk Milletine” tam sadakat ve demokrasiye tam destek anlayışı ile vatanını ve milletini seven ve uğrunda canını bile vermekten çekinmeyen, ülke menfaatlerini, kendi menfaatlerinin üzerinde tutan, yine ülkesinin karşılaştığı her türlü illegal oluşumların daima karşısında duran bir anlayış içerisinde görev yapmaktadır.
MSB, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yapan Devlet Memurları unutulmuş ve yıllardır da görmezlikten gelinmiştir. Bu durumdaki birçok memurumuzun sorunu ekonomik olmanın da ötesinde, insanlık dramı seviyesine ulaşmıştır
Bunanla beraber dünyada yaşanan ekonomik krizlerin etkisi ile ülkemizde yaşanan enflasyon emekli ve kamu görevlisi emekçilerin gelir seviyesini beklenenden çok aşağılara düşürmüştür.
Gündeme alınan zam oranları çalışanların ve emeklilerin yıl önceki gelirlerine denk gelmektedir. GİHS için 3600 ek göstergeden hiç söz edilmiyor. YHS için sunulan talepler beklentilerin tamamen tersi niteliğindedir. Fili hizmet zammı yalnızca belli kişilere imtiyaz tanıyacak şekilde verilmeye çalışılmaktadır.
Kamuda görevli 3600 ek göstergeli işsizleri değil düşük göstergeli ve hiç ek göstergeden faydalanmayan kamunun yükünü taşıyan personele yönelik kademeli artış ve iyileştirmeler yapılmalıdır. Kamudaki sözleşmeli personel yasasının her kurum için farklılık göstermesinin önüne geçilmelidir.
Sözleşmeli personelin iş yaşantısı amirin kanaatine bırakılmamalıdır. Çocuk/aile yardımları ile diğer maaş artışına yönelik maaş bordrosunda yazılı kalemlerin daha gerçekçi seviyeleri yükseltilmesi ve kira yardımının en azından TOKİ kira yardımı seviyesine çıkarılmalıdır.
Demokrasilerde sivil toplum örgütleri/teşkilatları hayati öneme haizdir. Ülkemizde demokrasinin mümkün olan en geniş anlamıyla yerleşmesi ve yaşaması için, her kesimin karar alma sürecine dâhil edilmesi zorunluluktur. Sivil toplum örgütlerinin yaşamsal nedeni de budur. Daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakları ve daha fazla hukuk için başta sivil toplum kuruluşu olan sendikaların toplum nezdinde etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması, her aşamada karar alma sürecine dâhil edilmesi için daha çok gayret/çaba göstermelidir. Tüm çalışanların ve vatandaşların gerçek enflasyon karşısında kaderiyle yalnız başına bırakılması kesinlikle kabul edilmemeli ve bu yüzden zorunlu olarak tüketilen mal ve hizmet fiyatlarındaki artışlar göz önünde bulundurularak memur maaşlarının artışları kabul edilebilir bir seviyeye çıkarılmalıdır.
SİME-SEN olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en önemli talebimiz, kamu görevlilerinin hakkı olan toplu sözleşmenin, uluslararası boyutta/ölçekte bir toplu sözleşme sistemine geçilmesi yönündedir. Bunun yapılabilmesi maksadıyla da genel toplu sözleşme görüşmeleri ile hizmet kolu toplu sözleşmeleri birbirinden ayrılmalı, bu sözleşmeler farklı tarihlerde yapılmalı ve bu yolla sendikaların ortaya koyacağı hizmet kolu toplu sözleşmeleri daha verimli ve etkin hale getirilmelidir.
Bu nedenle; kamu görevlilerinin tümünü temsil etmeyen bir konfederasyona bütün kamu görevlileri ve emekliler adına bağlayıcı karar alma yetkisinin verilmesi, toplu pazarlık görüşmelerinin mantığına ve demokratik ilkelere aykırılık teşkil ettiği unutulmamalıdır. Bununla birlikte; Uluslararası sözleşmelere aykırı olarak yapılan/yapılacak görüşmelerin; örgütlenme/teşkilatlanma özgürlüğü ve bireylerin/çalışanların tercih haklarına duyulan saygı sınırlarını ihlal ettiğini değerlendirmekteyiz.
SİME-SEN olarak, öncelikli taleplerimiz;
YHS’nin kaldırılarak diğer sınıflara sınavsız bir şekilde geçirilmesi
EYT (Emekliliklerinin önünün açılması)
Enflasyon rakamlarından memuru koruyacak ücret artışı
Yıpranma (Fiili Hizmet)
Silah Taşıma Ruhsatının hakkının vefata kadar verilmesi
Sosyal tesislerden faydalandırılma
Fazla çalışma karşılığının verilmesi
Türk Silahlı Kuvvetleri/Emniyet Hizmetleri/Asayiş/ tazminatlarının hayata geçirilmesi
7068 sayılı Disiplin Kanunundan Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda çalışan Devlet Memurlarının çıkarılması.
Cumhurbaşkanımızın faaliyet cetveli dâhilinde 3600 Ek Gösterge düzenlemesi yapılacak personel grubuna Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel
Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik
Komutanlığı’nda çalışan Devlet Memurlarına da uygulanması
Tayın bedelinin %100 artırılması
Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda iki yılda bir Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarının yapılması
Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda A Tipi Kariyer Kadrolarında sınavların açılması ve sınavlara kurum içinde görevli personelin girmesinin sağlanması
Toplu sözleşme görüşmeleri, kamu görevlilerinin ve emeklilerinin bir kangrene dönüşmüş bulunan sorunlarının/mağduriyetlerinin çözülebileceği tek yer olduğu gerçeğiyle; yapılacak olan 5 dönem toplu sözleşme görüşmelerinin tüm kamu çalışanlarının beklentilerine cevap vermesi umuduyla, toplu pazarlık sürecinin hayırlara vesile olmasını diliyor, saygılarımızı sunuyoruz.
SİVİL MEMURLAR SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU