Sözleşmeli uzman çavuş ve uzman erbaşlara kadro ve 3600 ek gösterge TBMM'de dile getirildi
ALPAY ANTMEN (Mersin) – Teşekkür ederim Sayın Başkan
Değerli milletvekilleri, madem Askerlik Kanunu’nu yeniliyoruz neden uzman erbaşların ve uzman çavuşların sorunları da çözmüyoruz? Örneğin, uzman erbaşlar. Neden onlara 3600 ek göstergeli kadro vermiyoruz? Uzman erbaşlar doksan gün istirahat, hava değişimi alınca neden görevden atıyoruz? Ya da uzman erbaşlar için “Erlerin yaptığı görevleri yapar.” tanımlaması yerine kadro görevlerini neden belirlemiyoruz? Neden geçici görevleri doğu hizmetinden sayılmıyor? Neden zatî tabancaları devlet tarafından verilmiyor? Peki, neden yaka spoleti, sınıf işareti takabilmelerine engel oluyoruz? Bu arada, neden okulları yok? Neden askerî kamplardan ve orduevlerinden yararlanmıyorlar? Ayrıca niye lojman imkânlarını genişletmiyoruz?
Madem kanun yapıyoruz bari tam yapalım sayın milletvekilleri.
BAHA ÜNLÜ (Osmaniye) – Teşekkürler.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu Askeralma Kanunu Teklifi’nde, bu yasanın güçlü bir şekilde çıkması için iktidar partisiyle birçok maddede uzlaşarak sorumluluğumuzu yerine getirdik. Kamuoyunun bu yasayı sorumluluk içerisinde desteklediğimizi bilmesini de istiyoruz.
Değerli arkadaşlar, Genel Kurula gelen kanun teklifiyle Askerlik Kanunu’nda reform yapılmak istenmiştir fakat kanun teklifini incelediğimizde bazı maddelerinde eksiklikler ya da sorunlar olduğunu görmekteyiz. Bu sorunların başında, teklifin objektif bir çerçevesi ve netliğinin olmaması gelmektedir.
Reform paketi olduğu belirtilmesine rağmen ordumuzda yer alan sözleşmeli erbaş ve erlerin, uzman erbaşların, subayların, sözleşmeli subay ve astsubayların yıllardır süregelen sorunlarına teklifte yer verilmemiştir. Özellikle, Türk Silahlı Kuvvetlerinde profesyonel ordunun temel taşı olan uzman çavuşların ciddi sorunları bulunmaktadır. Sayıları 125 bini bulan uzman çavuşlar sözleşmeyle görev yaptıklarından dolayı herhangi bir kanun ve yönetmeliğe dayanmadan sözleşmeleri feshedilmekte ve mesleki güvenceleri bulunmamaktadır. Nöbet, izin, tayin, sağlık, sicil yönetmelikleri, lojman, yemekhane ve orduevi gibi birçok sorun olmasına rağmen bu sorunlara teklifte yer verilmemiştir.
MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) – Teşekkürler Sayın Başkan.
Bu iş parayla yapılmaz. Bu iş böyle yapılıyor; işte, uzman erbaşlarımız, sözleşmeli erlerimiz bu şekilde çalışıyorlar. Onlara vereceklerimiz, gerçekten onların istediği şeyler değil. Bunun için yapmıyorlar bu işi, onu söylemek istiyorum. Onların bazı sorunları var. Sözleşmeli uzman erbaşlarımız kadroya geçmek istiyorlar. 3600 ek gösterge istiyorlar. Bugün şehit olsa cenaze namazını kıldıracak imama 3600’ü düşündük ama onlara düşünmedik. 3600’ü vermeliyiz.
Geçici görevleri doğu hizmetinden sayılmıyor, bu da çok önemli bir madde. Doksan gün istirahat alsalar, hava değişimi alsalar atılma durumları var. Sadece kadro görevlerini yapmak istiyorlar, astlık üstlük münasebetlerinin olmasını istiyorlar, zatî tabancalarının olmasını istiyorlar.
Gelelim piramidin en altı olan sözleşmeli erlere. Sözleşmeli erler 7/24 birlikler içerisinde iskân ediliyorlar. Ben modern yeniçeri gibi diyorum. Bunlarda vardiya sistemine geçilmesi önemli. Deniz Kuvvetlerinde bununla ilgili tedbirlerin alındığını duydum. Bu şekilde devam edilmesi gerekiyor. Sırf bu nedenden dolayı aileleri dağılıyor, boşanma vakaları artıyor. Bunlara devlet memurlarına tanınan refakat izni, meyil izni, yol harcırahı, asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı gibi haklar verilmiyor. Eş durumundan tayin hakları kısıtlı.
Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA