Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) Personelinin 2019 Toplu Sözleşme Talepleri Neler?
Kamu kurum ve kuruluşlarında Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamında görev yapan Devlet memurlarının özlük haklarının iyileştirilmesi taleplerini Kamubiz.com olarak daima gündeme getirmiş bulunmaktayız. Kamuda yardımı hizmetler sınıfı olarak çalışan 110 bin personel taleplerinin duyulmasını istiyor ve çözüm bekliyor. YHS personeli 2019 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde masaya yatırılmasını istediği talepleri arasında ek gösterge, ek ödeme, tazminat, unvan ve görevde yükselme olmakla birlikte en çokta hizmet sınıflarının Genel İdare Hizmetleri olmasının karara bağlanması istiyorlar..
Yardımcı hizmetler sınıfı kapsamında görev yapan Devlet memurları 2019 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde aşağıdaki sorunlarının çözümüne yönelik bazı kararlar alınmasını bekliyorlar.
Hizmet sınıfı sorunu
Kamu kurumlarının yardımcı hizmet niteliğindeki işlerinin tamamına yakını hizmet alımı yoluyla gördürülmekte olduğundan, bazı kurumlardaki YHS personeline diğer hizmet sınıflarına (GİH, TH, SH) ait görevlerin gördürülmesi yolunu gidilmektedir.
Öte yandan, 2005 yılında memur sendikaları ile hükümet arasında imzalanan Toplu Görüşme Mutabakat Metninde; “Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışanların öğrenim durumlarına göre diğer hizmet sınıflarına bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız atanmalarının sağlanması,” şeklindeki bir kararın da alınmış olması, o zamandan beri YHS personelini beri hizmet sınıfı değişikliğine ilişkin beklentisini artırmıştır.
Ek gösterge sorunu
Devlet memurlarına ilişkin hizmet sınıflarında görev yapanlardan sadece Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil olanlar için ek gösterge belirlenmemiştir. Ek gösterge belirmelerinde bir hizmet sınıfında olanların tamamının dışarda tutulmasının rahatsızlık yaratmasının yanı sıra, ek göstergeden yararlanamadıkları için YHS personelinin aylık ücretleri ve emeklilik hakları (emekli aylığı ve emekli ikramiyesi) memurlar arasında en düşük seviyede olmaktadır.
Maaş sorunu
Devlet memurları arasında en düşük maaş alanlar, Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamındaki kadrolarda görev alanlar olmaktadır (ödeme farklılıkları olan bazı kurumlara ilişkin istisnai haller hariç).
Unvan tanımı sorunu
Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamındaki kadro unvanlarına ilişkin görevlerin sınırının unvan bazında net olarak belirlenmemiş olduğundan, bu kapsamda görev yapan personele kurumlarında pek çok işin gördürülebileceği personel olarak bakılması sonucunu doğurmaktadır. Ayrıca, hukuki yönü olmamasına rağmen bazı görev ve işlerin yardımcı hizmetler personeline gördürülmesi, zaman içerisinde söz konusu görevlerin ilgililerin unvanlarıyla özdeşleşmesine ve bu görevleri yapmak istemediklerinde ise sorunlu personel olarak düşünülmelerine neden olmaktadır.
Görevde yükselme sorunu
Devlet memurlarının üst unvanlara yükselmesinde, ilgili personele kurumları tarafından objektif imkanlar tanınması görevde yükselmeye ilişkin genel düzenlemenin amaçlarından olmasına rağmen, bu imkanın YHS personeline gerekli ölçüde tanınmadığı görülmektedir.
YHS personelinin görevde yükselebileceği kadrolara (memur, bilgisayar işletmeni, teknisyen gibi) kurumlar tarafından genellikle ilk defa atama yoluyla personel alımına gidilmesi, YHS personelinin görevde yükselmesine engel teşkil etmektedir.
Bu çerçevede, yapılacak olan 2019 yılı Toplu Sözleşmesinde, Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin yukarıda bazıları sayılan sorunlarıyla ilgili olarak çeşitli tedbirlerin alınmasının, çalışanlara tanınan haklarda dengeye ve çalışma barışına katkı sunacağını düşünmekteyiz.