Yasemin ŞENGÖR
LGS Sınavına İki Hafta Kala Çocuklarımıza Nasıl Yaklaşmalıyız?
İşin gerçeği; aile arasında bulaşıcı etkisi nedeniyle; sınava sayılı günler kala öğrenci ve veli arasında duygusal etkileşim doruğa çıkabiliyor.
LGS Sınavına sayılı günler kala veliler; çocuklarda sınav stresi, öğrencilerde LGS kaygısı gibi konuları araştırma gereği duyabilirler. “LGS sınavına iki hafta kala çocuğuma nasıl davranmalıyım, sorusu da velilerin en sık sorduğu sorular arasındadır.
Öncelikle kendi heyecanınızı kontrol edin
Dolayısıyla LGS sınavı öğrencilerine sınava son iki hafta kala doğru biçimde davranmak isteyen velilerimiz, öncelikle kendi duygularını kontrol edebilmelidir. Öğrencileri ile sınava dönük konuşmalarında duygularını kontrollü biçimde yansıtmalı ve sınavda öğrencinin performansına dair kaygı uyandırıcı düşüncelerini paylaşmamayan özen göstermelidirler. Velilerimiz, LGS sınavı hazırlık döneminin bir süreç olduğunu ve bu süreçte öğrencilerimizin elinden geleni yaptığını göz önünde bulundurarak hareket etmelidir. LGS sınav sürecini ciddiye alarak değerlendirmeye çalışan sekizinci sınıf öğrencilerimizin sınav tarihinin yaklaştığı günlerde duymaya en çok ihtiyacı olduğu cümleler; “Süreç içinde elinden geleni yaptın, bu çabaların çok değerli. Başarılı olacağına inanıyorum ve sınavda nasıl bir performans gösterirsen göster; asıl kazandıkların süreç içinde düzenli çalışarak ve çabalayarak elde ettiklerindir.”
LGS sınavı hazırlığına dair olumsuzluklarla yüzleşmeyi erteleyin
Velilerimiz her öğrencinin koşullarının aynı olmadığını da göz ardı etmemelidir. Yaşanan travmalar, hastalıklar, süreç içinde öğrencilerin duygularını olumsuz biçimde etkileyen yaşantılar, çocuklarımızın performansını ve çalışma disiplinini etkilemiş olabilir. Veya her türlü iyi koşul içinde, çocuklarımız yeterli ölçüde disiplinli bir çalışma alışkanlığı kazanamamış olabilirler. Bu konuları değerlendirme ve yüzleşme zamanı asla sınava iki hafta ya da günler kala değildir. “Şartların zordu, çalışamadın olsun” gibi umutsuz cümleler kurmak yerine, “zor şartlarda elinden geleni yaptın, bu gayretin benim için çok kıymetli” biçiminde motive edici konuşmalar yapmak bu süreçte çocuklarımıza iyi gelecektir.
Düzenli çalışma alışkanlığı kazanmamış, LGS sınavı hazırlık sürecini verimli biçimde değerlendirememi öğrencilerimizle durumunu değerlendirme zamanı, sınav sonuçlarının ilan edilmesinden sonra olumsuz duyguların ortadan kalktığı, tüm ailenin sakin olduğu anlardır. Sınava yaklaşıldığı zamanlarda bu konunun üzerine gidilmemelidir.
Ev rutini oluşturma konusunda çocuklarınızı destekleyin ve aşırıya kaçmayın
Sınava sayılı günler kala sınav gün ve saatine uygun biçimde ev rutininin düzenlenmesinde öğrenciye destek olunmalıdır. Yatış ve kalkış saatleri ile beslenme düzenine dikkat edilmeli ayrıca hastalıklık etkenlerine karşı da titiz davranılmalıdır. Öğrenci ile yorucu olmamak şartıyla sanatsal, sportif faaliyetler, doğa gezisi gibi etkinliklerde bulunmaya, çok uğraştırıcı olmayan hobilere zaman ayırmaya çalışılmalıdır.
Ev rutini oluştururken, aşırıya kaçmayın. Evde öğrencilerinizin çalışmalarına destek olmak amacıyla aşırı sessiz bir ortam yaratmaya çalışma gibi çabalar, gerçekçi değildir. Ev ortamında bazı konularda sınava odaklı biçimde titiz davranmanız, çocuklarınızda heyecanı artırarak olumsuz etkiye sebep olabilir.
Evde sürekli sınav konuşmamaya dikkat edin
Sınav sürecinden sonra da hayatlarınızın çeşitli seçeneklerle devam edeceğini unutmayın. Sınav gerçeğinin gelip geçici olduğunu gözden kaçırmayın. Sınava sayılı günler kala çocuğunuz konuyu açmadıkça sürekli sınav konuşmanız, çocuğunuzun keyifsiz olduğunu düşündüğünüz her an sorunun sınav olduğunu düşünmeniz bunu yansıtmanız; çocuklarınızda “sınavı kazanamazsam ailemin gözünde değersizleşeceğim” düşüncesi oluşturur. Öğrencilerinizde beklentilerinizi karşılayamayacak olmaya dair kaygı geliştirmemeye dikkat edin.
Gerekirse uzman desteği alın
Bu dönemde sınav stresine dair öğrencinin duygusal tepkilerinde gerçekleşen değişiklikler ailelerde kaygı uyandırıcı olabilir. Bu durumlarda okul psikolojik danışmanlarının uzman desteğinden faydalanmak yararlı olacaktır.
Bu süreçte çocuklarımızla bağımızı sarsacak biçimde davranırsak, süğrecin ardından ilişkilerimizi toparlamamız zor olabilir. Unutmayalım ki sınavda nasıl bir performans gösterirlerse göstersinler, bize sınavdan aonra da ihtiyaçları olacak. Onlarla ilişkilerimiz güven, sevgi ve saygı odaklı biçimde süremesi için sınava hazırlık sürecinde çocuklarımızla iletişimlerimizde ilişkilerimizi zedelememeye özen göstermeliyiz.